Το 2020 έρχεται πολύ απαιτητικό, τόσο ως δεκαετία, όσο και ως έτος, για το εργατικό δυναμικό, παγκοσμίως. Ο κόσμος μάλλον θα εργάζεται κατά το ήμισυ των ημερών του μήνα από το σπίτι, και συγκεκριμένα από την τραπεζαρία του σπιτιού του, με την μουσική της αρεσκείας του να ακούγεται σε όλο το δωμάτιο κι όχι απλά σε ένα ζευγάρι ακουστικά.
Αυτό και μόνο μας δηλώνει, πως ξαφνικά το σκηνικό θα αλλάξει – δεν θα είστε πια στο γραφείο με την μονότονη έννοια που είχατε συνηθίσει τόσες γενιές, τόσα χρόνια – και θα έχετε την επιλογή να το διαμορφώσετε εσείς όπως επιθυμείτε, προκειμένου να σας «προκαλεί» παραγωγικά. Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των εξειδικευμένων στο χώρο της διακόσμησης, πολύ σωστά θέτουν ως απαραίτητο να φροντίσετε να διαχωρίσετε το Χώρο Εργασίας σας από το υπόλοιπο σπίτι. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί μια σωστή ισορροπία μεταξύ προσωπικού και εργασιακού χρόνου. Πόσοι άλλωστε, από εσάς που έχετε ξεκινήσει να εργάζεστε από το σπίτι, δεν έχετε πέσει στην παγίδα το 8ωρο να μην τελειώνει ποτέ και να συνεχίζετε να παίρνετε το laptop αγκαλιά και στον καναπέ το βράδυ. Φράσεις όπως «έλα, μια ματιά θα ρίξω και μετά θα δούμε ταινία, στο υπόσχομαι» έχουν καταλήξει με εσάς να εργάζεστε μέχρι ξημερώματα και τον/την σύντροφό σας να έχει πάει για ύπνο.
Οπότε, ο καναπές, είναι εκτός σκηνικού. Ας διαλέξουμε κάτι τώρα που αφορά τη σωστή Στάση Σώματος. Μην επιλέξετε να κάθεστε με την πλάτη να ακουμπάει σε κάτι πλήρως ακατάλληλο για τη σπονδυλική σας στήλη. Κοινώς, χρειάζεστε μια εργονομική καρέκλα. Αλλιώς, θα μπορούσαν και από τους επαγγελματικούς χώρους να σας λένε να κάθεστε οκλαδόν, σε μαζικούς καναπέδες, ή ακουμπώντας σε κάποιο τζάμι. Πιστέψτε με μπορεί πολύ σύντομα να προκύψουν μυϊκές θλάσεις, τενοντίτιδες και αυχενικά (παθούσα) που να μην είναι εύκολο να ξεπεραστούν χρονικά, λόγω συνεχούς λάθος στάσης. Εξ ου και το να κάθεστε στο κρεβάτι καθιστός/ή, είναι επίσης απαγορευτικό.
Καθαρίστε το Σκηνικό. Στο γραφείο που θα επιλέξετε, φροντίστε να μην υπάρχει πολύς «θόρυβος» από αντικείμενα που μπορεί να καταλήγουν να σας αποσπούν την προσοχή. Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι θα απλώσετε όλα τα έγγραφα και τους φακέλους σας στο πάτωμα ή το κρεβάτι. Δεν σας δίνει και υποσυνείδητα την αίσθηση της παραγωγικής εργασίας, αλλά μάλλον του μπερδέματος. Επιλέξτε μάλιστα χρώματα γύρω σας που είναι άκρως παραγωγικά. Αφού μπήκατε που μπήκατε στη διαδικασία να φτιάξετε το χώρο σας όπως σας εμπνέει, γιατί δεν ψάχνετε και την χρωματική παλέτα που θα σας κινητοποιεί επίσης; Τα βασικά χρώματα είναι το κόκκινο, πράσινο, μπλε και κίτρινο. Δείτε τι συμβολίζει έκαστο και επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις προθέσεις σας.
Επιτέλους φτάσαμε στην Μουσική. Συνήθως οι ειδικοί δεν προτείνουν ούτε κλασική μουσική, ούτε κάτι πολύ βαρύ για τα αυτιά. Επιλέξτε την μουσική που έχετε προσέξει ότι σας κινητοποιεί να συγκεντρώνεστε κι αυτό μπορεί να ποικίλει από μουσικές από τη φύση μέχρι και χορευτικές – αρκεί να μην σας κινούν να σηκωθείτε και να χορέψετε. Καλή η εύθυμη διάθεση, αλλά αν αυτό εμποδίζει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά σας, τότε σίγουρα αρμόζει σε άλλες ώρες της ημέρας σας.
Και τέλος, Θερμοκρασία. Φτιάξτε αυτή που θα σας κάνει να νιώθετε άνετα και να μπορείτε να εργαστείτε σε μια κατάλληλη θερμοκρασία. Πολύ κρύα ατμόσφαιρα μπορεί να κάνει τους μυς και το σώμα σας να σφίγγεται, πολύ ζέστη μπορεί να φέρει δυσφορία και δυσκολία στο αναπνευστικό. Βρείτε τους βαθμούς που θα προκαλούν ένα ευχάριστο περιβάλλον, και…
Ξεκινήστε!
Της Έθελ Αγγελάτου
Copyright: www.shutterstock.com
Source: https://blog.kariera.gr/kariera-tips/o-diakopths-ths-paragwgikothtas-vrisketai-dipla-apo-to-diakopth-tou-thermosifwna/